Enjoy any 5 free lessons!
You can pick. No account needed.
Watch VideoBecome a member to get full access to our entire library of learning videos, reading material, quiz games, simple DIY activities & more.
Become a member to get full access to our entire library of learning videos, quiz games, & more.
Plans & Pricingto watch this full video.
Access All Videos
and Lessons, No Limits.
Access All Videos
No credit card required,
takes 7 sec to signup.
No card required
Readytogo lessons
that save you time.
Readytogo lessons
If you are on a school computer or network, ask your tech person to whitelist these URLs:
*.wistia.com, fast.wistia.com, fast.wistia.net, embedwistiaa.akamaihd.net
Sometimes a simple refresh solves this issue. If you need further help, contact us.
Addition & Subtraction Within 1,000
 Show lesson plan & teacher guide
 Show answers to discussion questions
 Show video only
 Allow visiting of other pages
 Hide assessments
 3digit numbers can be broken down by place value: ones, tens & hundreds.
 We can add & subtract 3digit numbers using place value or with a number line.
 When we get a number larger than 9 in any place value, we can regroup it to find the final answer.

Discussion Questions

Before VideoWrite 347 by place value. What does each place mean?ANSWER

300 + 40 + 7. The 3 is 3 hundreds or 300. The 4 is 4 tens or 40. The 7 is 7 ones, or 7.

When we add or subtract we need to work with the same place value from each number. We can only add tens to tens and ones to ones. If there are more than 10, then we can make one group of the next place.

First we can break down the numbers by place value: 37 = 30 + 7 and 28 = 20 + 8. Then we can add by place value. First the tens: 30 + 20 = 50, then the ones: 7 + 8 = 15. Now we have 50 + 15, but we need to regroup 15 as 1 ten and 5 ones: 50 + 10 + 5 = 65. So, 37 + 28 = 65.

First write the numbers by place value: 74 = 70 + 4 and 56 = 50 + 6. Next we would like to subtract by place value, but 6 is greater than 4. So, we can rewrite 70 + 4 as 60 + 14, taking one ten and regrouping it as 10 ones. Now we can subtract the tens: 60  50 = 10, and then the ones: 14  6 = 8. 10 + 8 = 18, so 74  56 = 18.

If 37 + 49 is 86, then that means that 86 is 49 away from 37. If I start at 37 on the number line, I would go 49 to get to 86. This also means that 86  37 is 49 for the same reason. The difference between 86 and 37 is 49. The numbers are 49 away from each other.


After VideoHow could you add 346 + 432 using base 10 blocks? ANSWER

I could use base10 blocks, or a number line. I could start with 3 hundreds, 4 tens and 6 ones to represent 346, and 4 hundreds, 3 tens, and 2 ones to represent 432. Putting the blocks together I would have 7 hundreds, 7 tens, and 8 ones, for a total of 778 blocks.

297 is very close to 300, which would be easier to add to 528 because only the hundreds would change. 297 is 3 away from 300, so I can take 3 from 528, making it 525, and give the 3 to 497, making it 500. Since the 3 is still included, the total won’t change. Now we have 525 + 300. 500 + 300 = 800, with 25 more, or 825.

503 is close to 500, which would be easier to subtract from 737. I can take 3 from 503 to make it 500, but I also need to take 3 from 737 so the numbers stay the same amount apart, so 737 becomes 734. Now we have 734  500. 700  500 = 200, 34 more, or 234.

Since 800 has no tens or ones to subtract we can regroup 1 hundred as 10 tens, and one of the tens as 10 ones. So 800 becomes 700 + 90 + 10. Now we can write 347 as 300 + 40 + 7 and subtract by place value: 700  300 = 400, 90  40 = 50, and 10  7 = 3. So we have 400 + 50 + 3 = 453. We could also count up from 347 to 800 on the number line. First hop 3 from 347 to 350. Then hop 50 to 400, and then hop 400 to 800. Altogether we hopped 3, then 50, then 400, or 453.

She is not correct. If Wendy was correct then 211 + 438 should be 647. If we add the ones: 1 + 8 = 9, but there is a 7 in the ones place of 647. When Wendy subtracted the ones, she did not see that 8 is greater than 7. She should have regrouped a ten as 10 ones, but looked at the difference between 7 and 8 and got 1.



Vocabulary

Friendly Number
DEFINE
An adjusted number that makes an operation easier to do. For example, if we were adding 498 and 342, we could add 2 to 498 to make it 500. The 2 that was added would be taken from 342, making it 340. 500 + 340 is easier to add than 498 + 342.

Addition
DEFINE
Combining two or more numbers to find the total.

Subtraction
DEFINE
Finding the difference between two numbers, how far apart they are.

Place Value
DEFINE
The value of each digit in a number. In our number system, each place has a value 10 times more than the place value to the left. The first place is the ones, then the tens, then the hundreds. The places keep going for larger and larger numbers.

Regroup
DEFINE
Converting a place total greater than 10 to 1 of the next place, with the remainder staying in the current place. Or, converting one from a larger place to 10 of the next smaller place. Regrouping is done to keep each place less than 10 when adding, and to make it possible to subtract when the number being subtracted is larger than the other number.

Sum
DEFINE
The result when numbers are added.

Difference
DEFINE
The result when numbers are subtracted.

Friendly Number
DEFINE

Reading Material
Download as PDF Download PDF View as Separate PageWHAT IS ADDITION & SUBTRACTION WITHIN 1,000?Students learn and understand the process of adding and subtracting 3digit numbers by using models such as base10 blocks and number lines. Place value is emphasized in understanding adding or subtracting within each part of the numbers, and in understanding the relationship between each place when regrouping.
To better understand addition & subtraction within 1,000…
WHAT IS ADDITION & SUBTRACTION WITHIN 1,000?. Students learn and understand the process of adding and subtracting 3digit numbers by using models such as base10 blocks and number lines. Place value is emphasized in understanding adding or subtracting within each part of the numbers, and in understanding the relationship between each place when regrouping. To better understand addition & subtraction within 1,000…LET’S BREAK IT DOWN!
Weightlifting
Adding 3digit numbers can help you find the total weight two people can lift. Let’s say Marco can lift 118 kg and April can lift 234 kg, how much can they lift together? We can figure this out by thinking of 118 as 100 + 10 + 8 and 234 as 200 + 30 + 4. Then we can add each place and regroup: 100 + 200 = 300, 10 + 30 = 40, and 8 + 4 = 12. We have 300 + 40 + 12, but 12 can be regrouped as 10 + 2. 300 + 40 +10 + 2 = 352. We can also use a number line, starting at 118 and moving 234. First we can hop 200, from 118 to 318. Then hop 30 to 348, and then 4 to 352.
Weightlifting Adding 3digit numbers can help you find the total weight two people can lift. Let’s say Marco can lift 118 kg and April can lift 234 kg, how much can they lift together? We can figure this out by thinking of 118 as 100 + 10 + 8 and 234 as 200 + 30 + 4. Then we can add each place and regroup: 100 + 200 = 300, 10 + 30 = 40, and 8 + 4 = 12. We have 300 + 40 + 12, but 12 can be regrouped as 10 + 2. 300 + 40 +10 + 2 = 352. We can also use a number line, starting at 118 and moving 234. First we can hop 200, from 118 to 318. Then hop 30 to 348, and then 4 to 352.Counting Treasure
Let’s say you find a treasure chest with 497 gold coins. Then, the next day you find a treasure chest with 310 coins. How many coins do you have altogether? We can think of 497 as 4 hundreds, 9 tens, and 7 ones, and 310 as 3 hundreds, 1 ten, and 0 ones. Then we can add by place: 400 + 300 = 700, 90 + 10 = 100, and 7 + 0 = 7, 700 + 100 + 7 = 807. The tens added to 100, making one more hundred, and no tens. The 0 shows there are no tens and that 8 is in the hundreds place. Also, since 497 is so close to 500, we could take 3 from 310 to give to 497, making 500 + 307. This is easier to add since only the hundreds need to be added and can be done mentally.
Counting Treasure Let’s say you find a treasure chest with 497 gold coins. Then, the next day you find a treasure chest with 310 coins. How many coins do you have altogether? We can think of 497 as 4 hundreds, 9 tens, and 7 ones, and 310 as 3 hundreds, 1 ten, and 0 ones. Then we can add by place: 400 + 300 = 700, 90 + 10 = 100, and 7 + 0 = 7, 700 + 100 + 7 = 807. The tens added to 100, making one more hundred, and no tens. The 0 shows there are no tens and that 8 is in the hundreds place. Also, since 497 is so close to 500, we could take 3 from 310 to give to 497, making 500 + 307. This is easier to add since only the hundreds need to be added and can be done mentally.Farm Animals
Let’s say two farmers raise pigs for the county fair. The first pig weighs 257 kg and the other farmer’s pig weighs 142 kg. How much more does the first pig weigh than the second pig? We can write each number by place and then subtract. 257 is 200 + 50 + 7, and 142 is 100 + 40 + 2. Now we can subtract each place: 200  100 = 100, 50  40 = 10, and 7  2 = 5. 100 + 10 + 5 = 115, so the larger pig weighs 115 kilograms more than the smaller pig. Or, we can use a number line. We can start at the lesser number, 142, then jump forward to 257. First we’ll jump 100 to 242. Then we can jump 10 to 252, and then 5 to 257. Altogether we jumped 100 + 10 + 5, or 115.
Farm Animals Let’s say two farmers raise pigs for the county fair. The first pig weighs 257 kg and the other farmer’s pig weighs 142 kg. How much more does the first pig weigh than the second pig? We can write each number by place and then subtract. 257 is 200 + 50 + 7, and 142 is 100 + 40 + 2. Now we can subtract each place: 200  100 = 100, 50  40 = 10, and 7  2 = 5. 100 + 10 + 5 = 115, so the larger pig weighs 115 kilograms more than the smaller pig. Or, we can use a number line. We can start at the lesser number, 142, then jump forward to 257. First we’ll jump 100 to 242. Then we can jump 10 to 252, and then 5 to 257. Altogether we jumped 100 + 10 + 5, or 115.Rock Concert Tshirts
Let’s say you have 900 tshirts to sell at a rock concert. At the end of the concert you have 328 tshirts left. How many shirts did you sell? To find out how many were sold, you need to find the difference between 900 and 328. Or you can think of the problem as 900  ___ = 328 or 328 + ___ = 900. Again we can write each number by place value, but this time it’s a little different. There are no tens or ones to subtract, so we can regroup 1 hundred as 10 tens, then one of the tens as 10 ones. So now 900 is 800 + 90 + 10. 328 is 300 + 20 + 8, so now we can subtract. 800  300 = 500, 90  20 = 70, and 10  8 = 2. We have 500 + 70 + 2, or 372. So there are 372 tshirts left after the concert. We can also use a number line to count up from 328 to 900. Start at 328 and jump 2 to 330. Now jump 70 to 400. Last, jump 500 to 900. We jumped 2 + 70 + 500, or 572. Try this one yourself: Let’s say Greg’s parents buy a computer for $567, but give the clerk $600. What will their change be?
Rock Concert Tshirts Let’s say you have 900 tshirts to sell at a rock concert. At the end of the concert you have 328 tshirts left. How many shirts did you sell? To find out how many were sold, you need to find the difference between 900 and 328. Or you can think of the problem as 900  ___ = 328 or 328 + ___ = 900. Again we can write each number by place value, but this time it’s a little different. There are no tens or ones to subtract, so we can regroup 1 hundred as 10 tens, then one of the tens as 10 ones. So now 900 is 800 + 90 + 10. 328 is 300 + 20 + 8, so now we can subtract. 800  300 = 500, 90  20 = 70, and 10  8 = 2. We have 500 + 70 + 2, or 372. So there are 372 tshirts left after the concert. We can also use a number line to count up from 328 to 900. Start at 328 and jump 2 to 330. Now jump 70 to 400. Last, jump 500 to 900. We jumped 2 + 70 + 500, or 572. Try this one yourself: Let’s say Greg’s parents buy a computer for $567, but give the clerk $600. What will their change be? 
Practice Word Problems

Practice Number Problems

Teacher Resources
Create Free Account To Unlock 
Teacher Resources
These downloadable teacher resources can help you create a full lesson around the video. These PDFs incorporate using class discussion questions, vocabulary lists, printable math worksheets, quizzes, games, and more.
Select a Google Form
Choose a way to play this quiz game

Questions appear on the teacher's screen. Students answer on their own devices.
Start a Free Trial Today. Get a $5 Amazon Gift Card!
Teachers! Start a free trial & we'll send your gift card within 1 day. Only cards left. Try it now.
This email is associated with a Science Kit subscription. Kit subscriptions are managed on this separate page: Manage Subscription

Science & Math$_{/yr}

Science Only$_{/yr}
Find the sum of 468 and 345.
Cindy subtracted 345 from 550 and got 215. Explain what she did wrong.
Write a short word problem where you would solve 762  349. Give the answer.
access all lessons
• No credit card required •
"My students loved the videos. I started the video subscription in May and used them as a review before the state test, which I know contributed to 100% of my class passing the state test."
Rhonda Fox 4th Grade Teacher, Ocala, Florida• No credit card required •
"My students loved the videos. I started the video subscription in May and used them as a review before the state test, which I know contributed to 100% of my class passing the state test."
Rhonda Fox 4th Grade Teacher, Ocala, Florida• No credit card required •
Already a member? Sign In
* no credit card required *
* no credit card required *
* no credit card required *
no credit card required
Skip, I will use a 3 day free trial
Enjoy your free 30 days trial

Unlimited access to our full library
of videos & lessons for grades K5. 
You won’t be billed unless you keep your
account open past your 14day free trial. 
You can cancel anytime in 1 click on the
manage account page or by emailing us.

Unlimited access to our full library of videos & lessons for grades K5.

You won't be billed unless you keep your account open past 14 days.

You can cancel anytime in 1click on the manage account page.
Cancel anytime in 1click on the manage account page before the trial ends and you won't be charged.
Otherwise you will pay just $10 CAD/month for the service as long as your account is open.
Cancel anytime on the manage account page in 1click and you won't be charged.
Otherwise you will pay $10 CAD/month for the service as long as your account is open.
We just sent you a confirmation email. Enjoy!
DonePlease login or join.