Grams (g) and kilograms (kg) are used to measure mass. Liters (L) and milliliters (mL) are used to measure volume.

**To better understand measuring mass & volume…**

## LET’S BREAK IT DOWN!

### Cooking

Let’s say you want to make macaroni and cheese. You need 500 grams of shredded cheese and 280 grams of macaroni. What is the total mass of these ingredients? You can add measurements just like regular numbers to find out. 500 grams + 280 grams = 780 grams. The total mass is 780 grams. Try this one yourself. **Suppose you want to make a batch of macaroni that is a little bit bigger. It will have 750 grams of shredded cheese and 420 grams of macaroni. What is the total mass of these ingredients?**

### Sports Drink

Let’s say you want to make a sports drink. You have 1,000 milliliters of water but you only need 750 milliliters of water to make the sports drink. How much water will you have left after you make the drink? You can subtract measurements just like regular numbers to find out. 1,000 mL – 750 mL = 250 mL. Try this one yourself. **You have 2,000 milliliters of water but you only need 1,500 milliliters of water to make a sports drink. How much water will you have left after you make the sports drink?**

### Planting Seeds

Let’s say you have three pots and each pot holds 210 grams of soil. How much soil do you need to fill three pots? You can find the total by multiplying 3 by 210 grams. 210 grams × 3 = 630 grams. You need 630 grams of soil to fill three pots. Try this one for yourself. **You have five pots and each pot holds 300 grams of soil. How much soil do you need to fill five pots?**

### Candy in a Piñata

Let’s say you have a piñata with 600 grams of candy inside. You want to divide the candy evenly between you and your two friends. How many grams of candy do each of you get? You can divide the candy into three equal groups to find the answer. 600 ÷ 3 = 200. You each get 200 grams of candy. Try this one for yourself. **You have a piñata with 800 grams of candy. You want to divide the candy evenly between you and one of your friends. How many grams of candy do each of you get?**