Division is dividing objects into equal groups. Multiplication and division are related operations, like addition and subtraction.

**To better understand intro to division…**

## LET’S BREAK IT DOWN!

### Cupcakes

Adesina, April, and Marcos have 6 cupcakes and they would like to split the cupcakes up equally between the three of them. Marcos suggests that they just put some on every plate, and then add and subtract until they are all equal. April suggests they distribute them one at a time. Both ways could work. They begin by giving each person one cupcake. Then each person gets another. When each person has two cupcakes, there are no more left to distribute. This is called division: When we divide 6 cupcakes into three equal groups, each group has 2 cupcakes. Written as math, this means that 6 divided by 3 is 2. Similarly, we can divide 12 strawberries among the 3 friends. Give each friend 1 strawberry at a time. In the end, each friend has 4 strawberries. There are 3 equal groups with 4 in each group, so 12 divided by 3 equals 4. Now you try: **If you divide 10 apples evenly among 5 people, how many apples does each person get?**

### Chicken Nuggets

Adesina shows April and Marcos how to divide without having to move the actual objects one by one. They have 16 chicken nuggets to split evenly between April and Marcos. Instead of moving actual chicken nuggets, they draw 16 dots to represent the nuggets, and they draw 2 circles to represent the plates. Now they can use the previous method by adding dots to both plates until each person has the same amount, and all the dots are used up. They draw 1 on each plate, then 2 each, 3, 4, 5, 6, 7, and finally, 8 on each plate. Then all the dots are used up. This means that if 16 is divided into two equal groups, each group has 8. A faster way would be to distribute more than one dot at once, still making sure that the same number of dots is distributed each time. If we split up 21 carrots among 3 people, we can try distributing 3 carrots at a time. First each person receives 3 carrots, and then each person receives another 3 carrots. Then 18 carrots have been distributed, and there are 3 left. We split up the remaining 3 one at a time. Then, each person has 7 carrots. That means that 21 divided by 3 is 7. Now you try: **How can you divide 14 chocolate almonds evenly among 2 people?**

### Pies

There are 30 pies on a table. The 30 pies need to be divided equally between 10 people. It could be a lot of work if you solve it by counting dots. However, you can use your knowledge of multiplication to help you divide. Since multiplication is adding equal groups, you can think of the problem as a multiplication problem as well. There are 10 groups. How many are in each group if there are 30 in all? 10 × ? = 30. Since 10 groups of 3 equal 30, 30 can be split into 10 equal groups of 3. So, 30 divided by 10 is equal to 3. Multiplication can be thought of as putting groups together, and division can be thought of as splitting groups apart. To solve 32 divided by 8, ask: 8 times what number equals 32? 8 × 4 = 32, so 32 divided by 8 equals 4. Now you try: **What is 28 divided by 4?**

### Road Trip

You’re going on a road trip that is 72 kilometers long. That’s a long trip, so Marcos suggests you split it up into 6 parts. Solve 72 ÷ 6 to find out how long each part will be. 72 ÷ 6 = ? is the same as 6 × ? = 72. You know that 6 × 12 = 72, so each part of the trip will be 12 kilometers long. Now you try: **You’re going on a hike that’s 32 kilometers long. You want to do it over 4 days. How far will you hike each day?**