Addition is when you put two groups together. When you add, you find the new total.

**To better understand addition…**

## LET’S BREAK IT DOWN!

### You can count to find how many in all.

You have a pile of balls. You can count the balls in the pile: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. There are 10 balls.

### Count all of the kittens.

There are 4 kittens. 1 more kitten joins them. How can you find how many kittens in all? Count all of the kittens: 1, 2, 3, 4, 5. There are 5 kittens in all.

### Use + and = to show how many kittens.

A “+” shows two groups joined together. 4 + 1 = 5. The “+” shows that 4 kittens and 1 kitten are together. The “=” shows that 4 and 1 are equal to 5. There are 5 kittens in all.

### Count on to count cupcakes.

There are 2 vanilla cupcakes and 6 chocolate cupcakes. Count on to find how many in all. Start at 6. Count up 2: 7, 8. You can also start at 2 and count up: 3, 4, 5, 6, 7, 8. There are 8 cupcakes in all. 2 + 6 = 8.

### Counting to find how many dinosaur bones.

You found 6 bones then 4 bones. How many bones did you find in all? You can count all of the bones: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. You can count on from 6: 7, 8, 9, 10. There are 10 bones in all. 6 + 4 = 10.

## INTRO TO ADDITION VOCABULARY

## INTRO TO ADDITION DISCUSSION QUESTIONS

## Choose Your Free Trial Period

## Get 90 Days Free

### By inviting 4 other teachers to try it too.

Skip, I will use a 7 days free trial

## Thank You!

Enjoy your free 90 days trial